Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Το μοναδικό χωριό στην Ευρώπη που απαγορεύονται οι λαθρομετανάστες

Στην Ευρώπη υπάρχει μόνο ένα χωριό που έχει απαγορεύσει εντελώς την είσοδο σε πρόσφυγες. Αντ' αυτού δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 262.000 ευρώ... 

Φωτογραφία: Wikipedia

Το διπλό χωριό Oberwil-Lieli. Το Oberwil-Lieli είναι ένα από τα πλουσιότερα χωριά της Ευρώπης και οι κάτοικοι του πήραν αυτή την απόφαση φοβούμενοι ότι αν επέτρεπαν την είσοδο σε πρόσφυγες θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά τους, τις γυναίκες τους και γενικότερα την...

ησυχία τους.

Η απόφαση ελήφθη με δημοψήφισμα που έγινε πριν μερικές ημέρες. Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι κάτοικοι του Oberwil-Lieli ήταν  αν θα ήθελαν να πληρώσουν πρόστιμο 263.000 ευρώ να δεχτούν 10 μετανάστες. 
Η Ελβετία, αν και δεν ανήκει στην ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα υποδεχθεί 3.000 Σύρους πρόσφυγες και θα βοηθήσει και 50.000 ακόμη αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει τα σύνορά της στο ταξίδι τους προς το βορρά.  Οι 3.000 πρόσφυγες θα κατανεμηθούν σε πόλεις και χωριά βάσει συγκεκριμένης ποσόστωσης. Ωστόσο, η ελβετική κυβέρνηση έδινε τη δυνατότητα στις πόλεις και τα χωριά που δεν ήθελαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες να πληρώσουν ένα πρόστιμο και να το... αποφύγουν. 
Και έτσι το Oberwil-Lieli αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα το 52% των κατοίκων του ελβετικού χωριού επέλεξαν να πληρώσουν το πρόστιμο και να μην υποδεχτούν τους 10 πρόσφυγες. 
Μάλιστα το πρόστιμο ανέλαβαν να το πληρώσουν συγκεκριμένοι κάτοικοι αν και τελικά το πιθανότερο είναι να βγει από το δημοτικό προϋπολογισμό που έχει πλεόνασμα 5 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα, ο δήμαρχος του  Oberwil-Lieli διατείνεται ότι είναι πρόθυμος και τα επόμενα χρόνια να πληρώνει το πρόστιμο προκειμένου να μην έρθουν πρόσφυγες στο χωριό του. 
Περιτριγυρισμένο από όμορφα λιβάδια και με εκπληκτική θέα στις χιονισμένες Αλπεις τα δίδυμα χωριά Oberwil και Lieli, γεμάτο σαλέ και μοντέρνα γυάλινα σπίτια έχουν γίνει το πιο ακριβό μέρος για να ζήσει κανείς στην Ελβετία. Το μέρος εκείνο που όλοι θέλουν να πάνε να μείνουν. 
Οι δρόμοι είναι πάντα καθαροί, οι κήποι έργα τέχνης, η εγκληματικότητα μηδενική, η κίνηση λέξη άγνωστη. 
Τα σπίτια εκεί κοστίζουν περί το 1,31 εκατ. ευρώ και φυσικά η τιμή κάποιων ξεπερνά τα 3,94 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου