Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Ο «μεσογειακός διάδρομος» άνοιξε...Η εισβολή στην Ευρώπη κλιμακώνεται

«Ένας ανησυχητικά μεγάλος» αριθμός μεταναστών καταφθάνει στην Λιβύη, για να διασχίσει την Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ...

Προειδοποιώντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να προετοιμαστεί να υποδεχτεί νέο κύμα προσφυγικών ροών, για να αποφύγει ένα νέο χάος στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 10.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, ενώ 2.300 είχαν φτάσει τον Μάρτιο του 2015.
«Ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών στην Λιβύη είναι ανησυχητικός» είπε ο Τουσκ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι σχεδιάζει αυστηρότερα μέτρα στα...
σύνορα της με την Ιταλία, για να προλάβει νέο μεγάλο κύμα μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι.
Σημειώνοντας πως η αναρχία που επικρατεί στη Λιβύη αποκλείει προς το παρόν τη σύναψη μιας αντίστοιχης συμφωνίας με αυτή που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία, ο Τουσκ τόνισε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα να βοηθήσουν για την διαχείριση νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, όπως και στην Μάλτα.
Παράλληλα, προειδοποίησε για επανάληψη παρόμοιων απειλών με εκείνων που έθεσαν κράτη-μέλη της ΕΕ για κλείσιμο των συνόρων και κατάργηση της ελεύθερης κίνησης που προβλέπει η Σένγκεν, στην περίπτωση που η Ιταλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν συνεργαστούν για να συγκρατήσουν τις προσφυγικές ροές.
«Σε ό,τι αφορά την βαλκανική οδό, αναλάβαμε δράση πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων εντός της ζώνης Σένγκεν» σημείωσε ο Τουσκ. «Γι' αυτό το λόγο η πλήρης συνεργασία μας με την Ιταλία και την Μάλτα σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για να την αποφυγή αυτού του σεναρίου στο μέλλον» πρόσθεσε.
Η Βιέννη, που μαζί με το Παρίσι και το Βερολίνο, εκφράζουν παράπονα ότι η Ιταλία απλά «αφήνει να περάσουν» μετανάστες που κατευθύνονται βόρεια, σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στη μεθοριακή διέλευση στο Πέρασμα Μπρένερ, πολυσύχναστο πέρασμα στις Αλπεις, για να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.
Η Ρώμη απορρίπτει την κριτική που της ασκείται, αλλά κάποιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ιταλία, που είδε τους αριθμούς αφίξεων μεταναστών να μειώνονται τον περασμένο χρόνο, δεν έχει την ικανότητα ή την προθυμία να φιλοξενήσει ένα μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών και να κρατήσει τους ανθρώπους καθ' όσον οι ιταλικές αρχές επεξεργάζονται οι αιτήσεις ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου