Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

ΞΕΦΤΙΛΑ... «Εξατμίστηκαν» οι λαθρομετανάστες που θα οδηγούνταν σήμερα στην Τουρκία - Τους ψάχνουν σε όλη τη Χίο

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία στη Χίο, καθώς οι περίπου 100 μετανάστες που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν σήμερα στην Τουρκία, «εξαφανίστηκαν» από το κέντρο κράτησης...
k1
Τα ονόματά τους βρίσκονταν στη λίστα για να μεταφερθούν από τη Χίο στη γειτονική Τουρκία, αλλά όταν οι αστυνομικοί τους αναζήτησαν είχαν «κάνει φτερά».

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ χθες έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.
Χθες ξεκίνησε η επαναπροώθηση των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, όπως προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία που υπογράφτηκε στις 18 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις τόσο από ανθρωπιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματά τους όσο και από τους ίδιους, οι οποίοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην γείτονα χώρα.
Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, οι πρώτοι μετανάστες συνοδεύονταν στο ταξίδι της επιστροφής τους από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στις φωτογραφίες που...
ακολουθούν μπορείτε να δείτε αστυνομικούς της Frontex να φορούν μάσκες και χειρουργικά γάντια κατά την επιχείρηση μετάβασης στην απέναντι όχθη.

Εξαιτίας της αργής διαδικασίας επαναπροώθησης των μεταναστών, μόλις 202 άτομα γύρισαν στην Τουρκία, (οι μισοί από όσους αναμενόταν), ενώ άλλοι 330 εισήλθαν στην Ελλάδα την ίδια μέρα.
Στο μεταξύ, ο Independent, βλέπει ως επικίνδυνο «παιχνίδι» τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, καθώς εάν αποτύχουν, αυτό θα θέσει την Ευρώπη σε πραγματικό κίνδυνο: «Στο τέλος του 2015, είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η ΕΕ είχε χάσει τον έλεγχο των συνόρων της, και ότι οι διακινητές επωφελούνταν από αυτό. Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σπάσουν την προσπάθεια λαθραίας διακίνησης, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στο πιο δυσάρεστο μέτρο από όλα., να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες», γράφει ο Independent για την πολιτική «ένας προς ένα».
«Αλλά για να το επιτύχει αυτό η ΕΕ διαστρέβλωσε το νόμο θεωρώντας την Τουρκία μία ασφαλή χώρα για να επιστρέψει τους ανθρώπους. Οι Βρυξέλλες εξαγρίωσαν της ΜΚΟ και τους διεθνείς οργανισμούς και διακινδυνεύουν με εξεγέρσεις και βίαια ξεσπάσματα των απελπισμένων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στα μη επαρκώς εφοδιασμένα κέντρα κράτησης της Ελλάδας. Αυτή είναι μία δύσκολη εποχή για την Ευρώπη και τους μετανάστες», σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει: «Στο μεταξύ, η ΕΕ έδωσε στην Τουρκία κάθε είδους κίνητρο για να βοηθήσει. Αλλά η Άγκυρα δεν κατάφερε να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές στο παρελθόν και τίποτα δεν εμποδίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει περισσότερα».
Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν διεθνή μέσα:
k6
k3 
k4
Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail στη διαδικτυακή της έκδοση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου