Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

«Τύμπανα πολέμου» στην Ειδομένη – Έκτακτο σχέδιο εκκένωσης από την αστυνομία

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην Κρατική Ασφάλεια υπό το φόβο εκτεταμένων επεισοδίων το Σαββατοκύριακο στην Ειδομένη...
«Τύμπανα πολέμου» στην Ειδομένη – Έκτακτο σχέδιο εκκένωσης από την αστυνομία
Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει πληροφορίες που τους κάνουν να φοβούνται μεγαλύτερα ξεσπάσματα, υποκινούμενα από κύκλους αλληλέγγυων που εξακολουθούν να φτάνουν στην Ειδομένη. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για κατασκευή μολότοφ μέσα στις σκηνές στον καταυλισμό. Έντονος είναι ο προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν οι κατασταλτικές δυνάμεις των Σκοπίων σε περίπτωση που εκτοξευτούν βόμβες μολότοφ.

Σχέδιο ήπιας και ομαλής εκκένωσης της Ειδομένης έχουν θέσει σε εφαρμογή τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.
Μερικά από τα βήματα του σχεδίου είναι:... 

Πρώτο: Περιορισμός της δράσης ΜΚΟ, με έντονη αστυνομική παρουσία στον καταυλισμό και στους δρόμους προσέγγισης σε αυτόν.
Δεύτερο: Αστυνομικοί έλεγχοι «πυγμής» προς τους αλληλέγγυους εθελοντές, που φέρονται από τις αρχές ως καθοδηγητές επιχειρήσεων περάσματος των συνόρων.
Τρίτο: Σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση γυναικόπαιδων και οικογενειών, που αποτελούν το 50%-60% των προσφύγων οι οποίοι μένουν στην Ειδομένη.
Τέταρτο: Ειδησεογραφική και τηλεοπτική «αποστείρωση».
Πέμπτο: Πρωινή επιχείρηση απομάκρυνσης όσων έχουν απομείνει στον καταυλισμό και μεταφορά τους με λεωφορεία σε κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν και σε άλλα που ολοκληρώνονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ΜΚΟ  οι οποίες, παρά το φιλανθρωπικό τους έργο, φέρονται να έχουν καθοδηγήσει πρόσφυγες και μετανάστες σε προσπάθειες περάσματος των συνόρων και να τους προτρέπουν να μείνουν στην περιοχή.
Τις τελευταίες τρεις μέρες εκδηλώνεται η βούληση όλων και περισσότερων προσφύγων και κυρίως οικογενειών να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, μετά και τα τελευταία επεισόδια. Από το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν γεμίσει 20 λεωφορεία με 1.000 ανθρώπους, που μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου