Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΚΥΜΗ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ Mr. Pap.

Μήλον της Εριδος έχει γίνει το πατρικό σπίτι του διάσημου ανά τον κόσμο γιατρού Γιώργου Παπανικολάου στην Κύμη.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (test Pap)

Την ίδια ώρα ο επιστήμονας, Κώστας Κάππας, εκείνος ο οποίος σχεδίασε, ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου “Γ.Ν. Παπανικολάου” μιλάει για αδιαφορία της τοπικής αρχής σε επιστολή του. Πιο συγκεκριμένα απατώντας στον...
αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιο Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά αναφέρει «ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του και την υπομονή τα τελευταία 4 χρόνια προς την σημερινή Αρχή της Κύμης υπήρξε δυστυχώς αδιαφορία.»

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Φαντάστηκα για ένα μεγάλο διάστημα, ότι ο Δήμος (όπως είχε κάθε δικαίωμα) δεν ενδιαφερόταν πλέον για το εγχείρημα αυτό και ήθελα να ζητήσω από τους υπευθύνους και τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Θωμά να μου επιτρέψουν τουλάχιστον να μεταφέρω τις δραστηριότητες στην Λάρισα, γιατί θα ήταν κρίμα να πάει χαμένο το όνειρο…»
Από την μεριά της η δημοτική αρχή αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι αγόρασε το σπίτι του Παπανικολάου και  ολοκληρώνει την ανακατασκευή του για την στέγαση του Μουσείου Παπανικολάου.

Ο σπουδαίος επιστήμονας 

Κορυφαίος επιστήμονας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο, ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο εφευρέτης του Παπ-τεστ, γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1962 στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ηταν γιος του Κουμιώτη γιατρού, δημάρχου και βουλευτή της Κύμης Νικολάου Γ. Παπανικολάου.


Ο πατέρας του τον ήθελε στρατιωτικό γιατρό ή έναν καλό γιατρό στον τόπο του, αλλά αυτά φαίνονταν πολύ λίγα στον νεαρό επιστήμονα. Εκείνος είχε φιλοδοξίες και όνειρα. Αλλωστε ήταν η εποχή της περισσότερης φιλοσοφίας και της λιγότερης Ιατρικής. Μέσα σε αυτό το κλίμα διάβασε Niche, Kahn, Schopenhauer, έμαθε γαλλικά και γερμανικά, μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, και απέκτησε πολύπλευρη εσωτερική καλλιέργεια, η οποία του έδωσε τη δύναμη να αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου είχε προταθεί δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ. Η επιτροπή δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση, αφού θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βραβεύσει την ανακάλυψη μιας θεραπείας αλλά όχι μιας διαγνωστικής μεθόδου. Το λάθος της επιτροπής σήμερα είναι ολοφάνερο: Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, τα περιστατικά θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας μειώθηκαν κατά 70% μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου.

Προτομές του υπάρχουν στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πλατεία Κύμης, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», το οποίο φέρει το όνομά του, όπως και τα νοσοκομεία της Κύμης και της Θεσσαλονίκης. Η ψηλή γέφυρα της Χαλκίδας επίσης ονομάζεται «Γεώργιος Παπανικολάου» και εκεί υπάρχει ο ανδριάντας του. http://evianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου